Obrok nikada nije potpun bez
uživanja u slatkim ukusima i zalogaja deserta, zar ne? Vaš desert može biti
bilo šta, od sladoleda preko torte do voća, ali da li biste platili milione za
njega?
Obožavate čokoladu, ne možete da živite bez slatkiša, dali
biste poslednji dinar za omiljenu poslasticu? Ipak, neke cene su previsoke.
Ko je uopšte spreman da plati hiljade dolara za par minuta uživanja u
slatkišima?
Sladoled od zlata, kolač od crnih tartufa, torta od
dijamanata sa cenom od 1,65 miliona – zvuči kao hir bogatih.
Da, postoje deserti i ljudi koji
su spremni da daju milione dolara samo da zadovolje svoju ljubav prema
desertima! Ovo su neki od najskupljih deserta na svetu.
DEBBIE WINGHAM’S RUNAWAY CAKE - 75 MILIONA DOLARA
Kada je Debi Vingam, dizajnerka torte, dobila narudžbinu za ovu tortu, njen život se zauvek promenio. Torta podseća na modnu pistu, dugačku oko dva metra, sa jestivim modelima obloženim modernom odećom i dodacima. Troškovi su uglavnom porasli kada je ugrađeno drago kamenje, uključujući raznobojne dijamante u vrednosti od 45 miliona dolara. Ova torta vredna 75 miliona dolara za sada drži rekord najskuplje torte na svetu.
DIMUTHU KUMARASINGHE PIRATES
FANTASY CAKE –35 MILIONA DOLARA
Torta koju je napravio kuvar Dimuthua Kumarasinghea 2012. godine, podseća na gusarski brod sa „plenom“, koji je ukrašen blistavim i najređim kamenjem. Torta je ukrašena nakitom, uključujući broševe, prstenje i ogrlice. Jestivi
deo torte ima 10 slojeva i svaki ima različite ukuse poput bundeve, tikvice i
kokosa. Ova torta je oborila rekord za najskuplju tortu 2012. godine i zauzima mesto na ovoj listi i danas.
DEVORAH ROSE DIAMOND
GALA CAKE – 30 MILIONA DOLARA
Dijamantsku gala tortu napravio je kreator „Cake Boss“
(rijaliti šou). Devora Rouz, glavna urednica časopisa „Social Life“, napravila
je ovu tortu za jednu od njenih brojnih skupih zabava za 30 miliona dolara.
Rouz se obratila kreatoru emisije i zamolila ih da dizajniraju tortu koja je
koštala 30 miliona dolara. Badi i njegov tim su zatim zajedno napravili ovu
tortu koja ima dijamante, rubine,
smaragde i safire.
NAHID PARSA’S LUXURY BRIDAL SHOW
CAKE – 20
MILIONA DOLARA
Luksuzne žurke sa temom venčanja na Beverli Hilsu su svake
godine sve ekstravagantnije. 2006. „mladenci“ su odlučili da imaju svadbenu tortu koja odgovara njihovom događaju
na temu venčanja. Torta, koju je napravio Nahid Parsa, sadržala je zlatne
ljuspice i mnogo dijamanata.
VALENTINE DIAMOND
CAKE – 5 MILIONA DOLARA
Japanski poslastičar je za Dan zaljubljenih napravio tortu
od čokoladnih sastojaka u obliku afričkog potkontinenta. Torta je ukrašena sa preko 2.000
dijamanata i koštala je 5 miliona dolara!
DIAMOND FRUITCAKE –
1,65 MILIONA DOLARA
Božić je sezona darivanja, pa zašto ne biste ulepšali
nečiji Božić tako što ćete mu nabaviti najekskluzivniju božićnu tortu na
svetu? 2005. godine, poslastičar iz Tokija napravio je dvoslojnu šestougaonu
tortu ukrašenu sa 223 dijamanta za koju je trebalo 6 meseci da se dizajnira i
još mesec dana da se napravi! Predstavljena je na aukciji na izložbi „Dijamanti“
i prodata je.
STRAWBERRIES ARNAUD –
1,4 MILIONA DOLARA
Restoran „Arnaud's“ u Nju Orleansu nudi kvalitetne jagode
prelivene kremom, a njihovu visoku cenu određuje ružičasti dijamant koji
je sastavni deo ove porcije. Jagode su natopljene vinom u vrednosti od 25.000
dolara i servirane sa šlagom, nanom i sa ljubičastim dijamantom od 4,7 karata,
18 karatnim ružičastim zlatom i 79 karatnim dijamantskim prstenom.
Desert služe konobari u belim rukavicama, a za atmosferu dok
uživate u ovom dezertu, zadužen je jedan od najboljih džez orkestara.
Cena ovog užitka iznosi neverovatnih 1,4 miliona dolara.
PLATINUM CAKE – 130.000
DOLARA
Idejni tvorac ove „platinaste torte“ je Japanac Nobu Ikura (Nobue Ikura).
„Platinasta torta“ je napravljena iz dva razloga. Prvi je promocija nakita od
platine, a drugi odavanje počasti lepim ženama, posebno japanskoj glumici Rinko
Ki Kuči. Ova torta od 130,00 dolara prekrivena je platinastim lančićima,
ogrlicama, iglama, privescima i jestivim platinastim pahuljicama. Ostvaren san
ljubitelja platine!
FIONA CAIRNS ROYAL
CAKE FOR PRINCESS KATE – 78.000 DOLARA
Kraljevska torta, napravljena za
ceremoniju venčanja Kejt Midlton i princa Vilijama 2011., zaista je izgledala
kraljevski. Fioni Kerns i njenom timu od 50 dizajnera i pekara bilo je potrebno
punih pet nedelja da rade na ovom prelepom komadu. Sama Kejt Midlton je
poklonila 17 čipki i cveća sa svoje venčanice i svaki od njih je bio lepo
uključen u tortu.
THREE TWINS ICE CREAM – 60.000 DOLARA
Ovaj sladoled je apsolutna
poslastica ne samo za bogate, već i za ljubitelje avanture! Sladoled „Tri
blizanca“ se ručno meša i pravi od leda glečera Kilimandžara u Tanzaniji, a
kupci mogu da se popnu na vrh Kilimandžara samo da bi probali ovaj ekskluzivni
sladoled. Sve što treba da uradite je da platite 60.000 dolara, što uključuje
avionsku kartu prve klase do Tanzanije, smeštaj sa pet zvezdica, uspon sa
vodičem, sav sladoled koji možete da jedete i majicu organskog porekla. Takođe
deo ovog novca ide jednoj afričkoj nevladinoj organizaciji!
CHOCOLATE PUDDING – 34.000 DOLARA
Sigurno se pitate kako čokoladni
puding može biti na listi najskupljih deserta? Pa može kada je napravljen od
želea od keksa „Jaconde“ i šampanjca, zajedno sa crnom čokoladom..a zatim
preliven jestivom zlatnom glazurom i ukrašen belim dijamantima od 2 karata!
Napravio ga je kuvar Marka Gulbert iz hotela „Lindeth Hove Countri House“ – Engleska.
Ovaj puding košta neverovatnih 34.000 dolara!
GOLDEN CANNOLI – 26.000 DOLARA
Kanoli je vrsta deserta od peciva
u „cevima“ koji je tako lako napraviti i kod kuće, ali sumnjam da bi koštao
26.000 dolara! Međutim, kanoli koji pravi kuvar Keri Lenakaro iz Kanzasa, SAD,
definitivno vrede toliko. Napravljeni su od tamne čokolade i punjeni umućenim
rikota sirom, čokoladom i kandiranim limunom koji je sav umotan u jestivi
zlatni list. Ali najneverovatniji deo ovog deserta je italijanska dijamantska
ogrlica koja dolazi sa njim!
FRRROZEN HAUTE
CHOCOLATE – 25.000 DOLARA
Šta je toliko dragoceno u desertu od 25,000 dolara? I
pored toga što sadrži sastojke kao što su: kakao dopremljen specijalno iz 14
različitih zemalja, pet grama dvadesetčetvorokaratnog zlata i tartufi, visina
njegove cene leži u činjenici da se ovaj napitak služi u zlatnom peharu optočenom
dijamantima i sa zlatnom kašičicom, a nakon što popijete kakao, imate slobodu
da sa sobom odnesete i posudu u kojoj je poslužen.
FORTRESS STILT
FISHERMAN INDULGENCE – 14.500 DOLARA
Pecanje na štulama je tradicionalna metoda ribolova koja se
koristi u Šri Lanki. Kao počast ovoj drevnoj metodi, restoran „Vine 3“ na Šri
Lanki pripremio je desert od 14.500 dolara. Ovaj desert je italijanska kasata
napravljena od osnove šampanjca, jestivog zlata, irskog krema, manga i nara. Uz
desert, kreirana je ručno rađena čokoladna scena ribara na štulama zajedno sa
kamenom akvamarina od 80 karata koji možete zadržati ako se usudite da kupite
ovaj desert!
MACAROONS HAUTE COUTURE – 7.414 DOLARA
Ovakvi kolačići su veoma popularni u svetu i obično su veoma
pristupačni, ali francuski poslastičar Pjer Herme (Pierre Hermé) se
dosetio kako i ovi jednostavni keksići mogu da postanu izuzetni. On je napravio
listu neobičnih sastojaka, među kojima su: sirće balzamiko, kikiriki buter,
crno vino, a u zavisnosti od željene kombinacije, cena ovog dezerta može da
dostigne iznos od čak 7,414 dolara.
THE BROWNIE
EXTRAORDINAIRE - 1.000 DOLARA
Cena ovog deserta iznosi 1,000 dolara. Ovaj kolač
načinjen je od crne čokolade i prekriven je italijanskim lešnicima. Uz njega se
služi retko crno vino, servirano u neobičnoj namenskoj posudi. Takođe, pored
ove čokoladne poslastice, služi se i kugla sladoleda.
Kolač je napravljen od najkvalitetnije čokolade.
GOLDEN OPULENCE
SUNDAE - 1.000 DOLARA
Reč je o najskupljem sladoledu na svetu. Autorsko
je delo poslastičara slavnog restorana “Serendipity”, a napravljen je u
čast 50 godina postojanja ovog ugostiteljskog objekta. S obzirom da je reč o
zlatnoj godišnjici, ne čudi što je jedan od sastojaka ovog dezerta – čisto
zlato. Neki od ekskluzivnih sastojaka su marcipan, kandirano voće, tartufi i
kavijar. Sladoled se služi samo jednom mesečno, a da biste imali čast da
probate jedan od najskupljih dezerta potrebna vam je rezervacija i 1,000
dolara po porciji.
U njemu se nalaze svega tri kugle sladoleda.
NŌKA CHOCOLATE - 854 DOLARA
Kilogram ove čokolade iznosi tričavih 854 dolara.
Specifičnost ovog dezerta leži u činjenici da on sadrži mešavinu najpoznatijih
vrsta kakaa. Svaka čokoladica napravljena je od najmanje 75 odsto kakaa i jedna
je od retkih poslastica sa ove liste za koju se tvrdi da je apsolutno
prirodna.
Klasično Noka pakovanje je prepoznatljivo među ljubiteljima
crne čokolade
IZVOR
Нема коментара:
Постави коментар