Странице

среда, 12. новембар 2014.

DOK HOLIDEJ




John Henry “Doc” Holliday (14.08.1851.- 08.11.1887.)

Pamtimo ga kao kockara i revolveraša ss američkog “Divljeg Zapada” i povezujemo sa Vajatom Erpom i obračunom kod O.K. Korala.
John Henry je 1872.g. postao Doktor dentalne hirurgije na Pensilvanijskom koledžu u Filadelfiji. Započeo je praksu sa Arturom C. Fordom u Atlanti. Ubrzo se zarazio tuberkulozom. Preporučeno mu je da se na nekoliko meseci preseli u suve zapadne dilove SAD., kako bi usporio propadanje svog zdravlja.





Ugrožen spomenik Doka Holideja

Klizanje zemljišta preti da uništi spomenik legendarnom revolverašu Doku Holideju, podignut u Glenvud Springsu u Koloradu

Zubar iz Džorije i veliki prijatelj šerifa Vajata Erpa preminuo je od posledica tuberkuloze 1887. godine u sanatorijumu u Glenvud Springsu. Građani Glenvuda su mu na svom groblju podigli spomenik od najfinijeg mramora, ukrašen kartama za poker i parom revolvera. Ali, klizanje zemljišta ugrožava staro groblje pa je osnovana komisija koja treba da spreči dalje osipanje zemljišta. Stanovnicima je bitno da zaštite ovaj spomenik koji je i jedina turistička atrakcija gradića.

Zbog turista se taji da kosti Doka Holideja uopšte ne počivaju na tom groblju. Revolveraš je umro za vreme zime, koja je bila toliko hladna da se smrznuta zemlja nije mogla da kopa. Privremeno je sahranjen u gradu, s namerom da mu se telo posle premesti na groblje. To je vremenom zaboravljeno, a gradić se proširio i potpuno prekrio stari grob.
Podsetimo, on Henri Holidej se zbog tuberkuloze preselio na suvu klimu Divljeg zapada. U legende je ušao nakon učestvovanja u obračunu kod O.K. korala u Tombstonu u Arizoni. Zbog napredovanja bolesti otišao je na lečenje u sumporne toplice Glenvud Springs u Koloradu. Tamošnji stanovnici prepričavaju kako se revolveraš jednog jutra probudio i zatražio čašicu viskija. Popio ju je, pogledao svoje bose noge u krevetu i rekao: Pa neka sam proklet i izdahnuo. Smatra se da je to izrekao zbog svoje želje da umre s čizmama na nogama. Imao je 35 godina, a hotelski račun je plaćen tako što je vlasnik zadržao Dokovu zbirku revolvera.
 

Нема коментара:

Постави коментар