Странице

недеља, 30. јул 2023.

NAJSKUPLJI DESERTI NA SVETU

 


Obrok nikada nije potpun bez uživanja u slatkim ukusima i zalogaja deserta, zar ne? Vaš desert može biti bilo šta, od sladoleda preko torte do voća, ali da li biste platili milione za njega?

Obožavate čokoladu, ne možete da živite bez slatkiša, dali biste poslednji dinar za omiljenu poslasticu? Ipak, neke cene su previsoke. Ko je uopšte spreman da plati hiljade dolara za par minuta uživanja u slatkišima?

Sladoled od zlata, kolač od crnih tartufa, torta od dijamanata sa cenom od 1,65 miliona  – zvuči kao hir bogatih.

Da, postoje deserti i ljudi koji su spremni da daju milione dolara samo da zadovolje svoju ljubav prema desertima! Ovo su neki od najskupljih deserta na svetu.

 

DEBBIE WINGHAMS RUNAWAY CAKE - 75 MILIONA DOLARA


Ovo je najskuplja torta ikada napravljena i prodata - košta više od vašeg kuće i automobila. Ovaj rekord je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima postavila osoba koja nije znala da će oboriti sve rekorde kada je kupila ovu tortu jer je bila u potrazi za nečim jedinstvenim za rođendan svoje ćerke.

Kada je Debi Vingam, dizajnerka torte, dobila narudžbinu za ovu tortu, njen život se zauvek promenio. Torta podseća na modnu pistu, dugačku oko dva metra, sa jestivim modelima obloženim modernom odećom i dodacima. Troškovi su uglavnom porasli kada je ugrađeno drago kamenje, uključujući raznobojne dijamante u vrednosti od 45 miliona dolara. Ova torta vredna 75 miliona dolara za sada drži rekord najskuplje torte na svetu.

 


DIMUTHU KUMARASINGHE PIRATES FANTASY CAKE –35 MILIONA DOLARA




Torta koju je napravio kuvar Dimuthua Kumarasinghea 2012. godine, podseća na gusarski brod sa „plenom“, koji je ukrašen blistavim i najređim kamenjem. Torta je ukrašena nakitom, uključujući broševe, prstenje i ogrlice. Jestivi deo torte ima 10 slojeva i svaki ima različite ukuse poput bundeve, tikvice i kokosa. Ova torta je oborila rekord za najskuplju tortu 2012. godine i zauzima mesto na ovoj listi i danas.

 

DEVORAH ROSE DIAMOND GALA CAKE 30 MILIONA DOLARA




Dijamantsku gala tortu napravio je kreator „Cake Boss“ (rijaliti šou). Devora Rouz, glavna urednica časopisa „Social Life“, napravila je ovu tortu za jednu od njenih brojnih skupih zabava za 30 miliona dolara. Rouz se obratila kreatoru emisije i zamolila ih da dizajniraju tortu koja je koštala 30 miliona dolara. Badi i njegov tim su zatim zajedno napravili ovu tortu koja ima dijamante, rubine, smaragde i safire.


NAHID PARSAS LUXURY BRIDAL SHOW CAKE – 20 MILIONA DOLARA




Luksuzne žurke sa temom venčanja na Beverli Hilsu su svake godine sve ekstravagantnije. 2006. „mladenci“ su odlučili da imaju svadbenu tortu koja odgovara njihovom događaju na temu venčanja. Torta, koju je napravio Nahid Parsa, sadržala je zlatne ljuspice i mnogo dijamanata.

 

VALENTINE DIAMOND CAKE 5 MILIONA DOLARA




Japanski poslastičar je za Dan zaljubljenih napravio tortu od čokoladnih sastojaka u obliku afričkog potkontinenta. Torta je ukrašena sa preko 2.000 dijamanata i koštala je 5 miliona dolara!

 

DIAMOND FRUITCAKE – 1,65 MILIONA DOLARA





Božić je sezona darivanja, pa zašto ne biste ulepšali nečiji Božić tako što ćete mu nabaviti najekskluzivniju božićnu tortu na svetu? 2005. godine, poslastičar iz Tokija napravio je dvoslojnu šestougaonu tortu ukrašenu sa 223 dijamanta za koju je trebalo 6 meseci da se dizajnira i još mesec dana da se napravi! Predstavljena je na aukciji na izložbi „Dijamanti“ i prodata je.

 

STRAWBERRIES ARNAUD – 1,4 MILIONA DOLARA




Restoran „Arnaud's“ u Nju Orleansu nudi kvalitetne jagode prelivene kremom, a njihovu visoku cenu određuje ružičasti dijamant koji je sastavni deo ove porcije. Jagode su natopljene vinom u vrednosti od 25.000 dolara i servirane sa šlagom, nanom i sa ljubičastim dijamantom od 4,7 karata, 18 karatnim ružičastim zlatom i 79 karatnim dijamantskim prstenom.

Desert služe konobari u belim rukavicama, a za atmosferu dok uživate u ovom dezertu, zadužen je jedan od najboljih džez orkestara.

Cena ovog užitka iznosi neverovatnih 1,4 miliona dolara.


PLATINUM CAKE 130.000 DOLARA




Idejni tvorac ove „platinaste torte“ je Japanac Nobu Ikura (Nobue Ikura). „Platinasta torta“ je napravljena iz dva razloga. Prvi je promocija nakita od platine, a drugi odavanje počasti lepim ženama, posebno japanskoj glumici Rinko Ki Kuči. Ova torta od 130,00 dolara prekrivena je platinastim lančićima, ogrlicama, iglama, privescima i jestivim platinastim pahuljicama. Ostvaren san ljubitelja platine!


FIONA CAIRNS ROYAL CAKE FOR PRINCESS KATE – 78.000 DOLARA




Kraljevska torta, napravljena za ceremoniju venčanja Kejt Midlton i princa Vilijama 2011., zaista je izgledala kraljevski. Fioni Kerns i njenom timu od 50 dizajnera i pekara bilo je potrebno punih pet nedelja da rade na ovom prelepom komadu. Sama Kejt Midlton je poklonila 17 čipki i cveća sa svoje venčanice i svaki od njih je bio lepo uključen u tortu.

 

THREE TWINS ICE CREAM – 60.000 DOLARA




Ovaj sladoled je apsolutna poslastica ne samo za bogate, već i za ljubitelje avanture! Sladoled „Tri blizanca“ se ručno meša i pravi od leda glečera Kilimandžara u Tanzaniji, a kupci mogu da se popnu na vrh Kilimandžara samo da bi probali ovaj ekskluzivni sladoled. Sve što treba da uradite je da platite 60.000 dolara, što uključuje avionsku kartu prve klase do Tanzanije, smeštaj sa pet zvezdica, uspon sa vodičem, sav sladoled koji možete da jedete i majicu organskog porekla. Takođe deo ovog novca ide jednoj afričkoj nevladinoj organizaciji!

 

CHOCOLATE PUDDING – 34.000 DOLARA




Sigurno se pitate kako čokoladni puding može biti na listi najskupljih deserta? Pa može kada je napravljen od želea od keksa „Jaconde“ i šampanjca, zajedno sa crnom čokoladom..a zatim preliven jestivom zlatnom glazurom i ukrašen belim dijamantima od 2 karata! Napravio ga je kuvar Marka Gulbert iz hotela „Lindeth Hove Countri House“ – Engleska. Ovaj puding košta neverovatnih 34.000 dolara!

 

GOLDEN CANNOLI 26.000 DOLARA




Kanoli je vrsta deserta od peciva u „cevima“ koji je tako lako napraviti i kod kuće, ali sumnjam da bi koštao 26.000 dolara! Međutim, kanoli koji pravi kuvar Keri Lenakaro iz Kanzasa, SAD, definitivno vrede toliko. Napravljeni su od tamne čokolade i punjeni umućenim rikota sirom, čokoladom i kandiranim limunom koji je sav umotan u jestivi zlatni list. Ali najneverovatniji deo ovog deserta je italijanska dijamantska ogrlica koja dolazi sa njim!

 

FRRROZEN HAUTE CHOCOLATE – 25.000 DOLARA




Šta je toliko dragoceno u desertu od 25,000 dolara? I pored toga što sadrži sastojke kao što su: kakao dopremljen specijalno iz 14 različitih zemalja, pet grama dvadesetčetvorokaratnog zlata i tartufi, visina njegove cene leži u činjenici da se ovaj napitak služi u zlatnom peharu optočenom dijamantima i sa zlatnom kašičicom, a nakon što popijete kakao, imate slobodu da sa sobom odnesete i posudu u kojoj je poslužen.

 

FORTRESS STILT FISHERMAN INDULGENCE – 14.500 DOLARA




Pecanje na štulama je tradicionalna metoda ribolova koja se koristi u Šri Lanki. Kao počast ovoj drevnoj metodi, restoran „Vine 3“ na Šri Lanki pripremio je desert od 14.500 dolara. Ovaj desert je italijanska kasata napravljena od osnove šampanjca, jestivog zlata, irskog krema, manga i nara. Uz desert, kreirana je ručno rađena čokoladna scena ribara na štulama zajedno sa kamenom akvamarina od 80 karata koji možete zadržati ako se usudite da kupite ovaj desert!


MACAROONS HAUTE COUTURE – 7.414 DOLARA




Ovakvi kolačići su veoma popularni u svetu i obično su veoma pristupačni, ali francuski poslastičar Pjer Herme (Pierre Hermé) se dosetio kako i ovi jednostavni keksići mogu da postanu izuzetni. On je napravio listu neobičnih sastojaka, među kojima su: sirće balzamiko, kikiriki buter, crno vino, a u zavisnosti od željene kombinacije, cena ovog dezerta može da dostigne iznos od čak 7,414 dolara.

 

THE BROWNIE EXTRAORDINAIRE - 1.000 DOLARA




Cena ovog deserta iznosi 1,000 dolara. Ovaj kolač načinjen je od crne čokolade i prekriven je italijanskim lešnicima. Uz njega se služi retko crno vino, servirano u neobičnoj namenskoj posudi. Takođe, pored ove čokoladne poslastice, služi se i kugla sladoleda.

Kolač je napravljen od najkvalitetnije čokolade.

 

GOLDEN OPULENCE SUNDAE - 1.000 DOLARA




Reč je o najskupljem sladoledu na svetu. Autorsko je delo poslastičara slavnog restorana “Serendipity”, a napravljen je u čast 50 godina postojanja ovog ugostiteljskog objekta. S obzirom da je reč o zlatnoj godišnjici, ne čudi što je jedan od sastojaka ovog dezerta – čisto zlato. Neki od ekskluzivnih sastojaka su marcipan, kandirano voće, tartufi i kavijar. Sladoled se služi samo jednom mesečno, a da biste imali čast da probate jedan od najskupljih dezerta potrebna vam je rezervacija i 1,000 dolara po porciji.

U njemu se nalaze svega tri kugle sladoleda.

 

NŌKA CHOCOLATE - 854 DOLARA



Kilogram ove čokolade iznosi tričavih 854 dolara. Specifičnost ovog dezerta leži u činjenici da on sadrži mešavinu najpoznatijih vrsta kakaa. Svaka čokoladica napravljena je od najmanje 75 odsto kakaa i jedna je od retkih poslastica sa ove liste za koju se tvrdi da je apsolutno prirodna.

Klasično Noka pakovanje je prepoznatljivo među ljubiteljima crne čokolade

 

IZVOR

https://www.reckontalk.com/most-expensive-cakes-desserts/


Нема коментара:

Постави коментар