Странице

среда, 6. децембар 2023.

MITSKI „KAMEN BENBEN“

 


Piramida Benben je misterija koja je zbunjivala naučnike hiljadama godina i još nisu uspeli da je reše. Napravljena je od crnog kamena koji nije običan kamen, jer se sve njene komponente ne nalaze na zemlji. Kamen crnog gvožđa nalazi se samo u svemiru u svemirskim meteoritima, ali ovde se pojavljuje druga zagonetka!

Ovo je veoma tvrd gvozdeni kamen i teško ga je oblikovati, ali veoma lako razbiti, pa kako je onda oblikovan sa takvom preciznošću?

Zbog veoma delikatnih natpisa na površini piramide, naučnici su ustanovili da je nemoguće da bilo koji alat, stari ili novi, ureže ove natpise osim pomoću alata za lasersko sječenje.

I sada dolazimo do poslednje misterije, a to je da crni kamen gvozdenog meteorita, zahvaljujući svom sastavu, ima pozitivan elektromagnetni prenos energije na svoje okruženje tako da svi koji su mu blizu se osećaju psihički ugodno, jer ima uticaj na ljudsku energiju.

Piramida je izložena u Egipatskom muzeju, a njena misterija i dalje ostaje nerešena.

 

EGIPATSKA MITOLOGIJA

 

„Kamen Benben“ je relikvija koja čini sastavni deo drevne egipatske mitologije. Smatra se da upravo kamen koji se nalazi u jednom od prolaza kompleksa svetilišta posvećenih egipatskom božanstvu Atumu u Heliopolisu taj mitski kamen.




“Kamen Benben“ je takođe poznat i kao arhitektonski termin, pošto danas njime označavaju vrh obeliska ,ili kamen na vrhu piramide. Taj arhitektonski element je takođe poznat i pod nazivom „piramidion“.

U staro-egipatskoj mitologiji postoje različiti tekstovi o stvaranju sveta. Jedan od njih je skoncentrisan na božanstvo Atum i potiče iz grada Helipolisa. Po ovoj verziji stvaranja sveta, Atum je univerzumu darovao suštinu.

U početku nije postojalo ništa osim tame i haosa. Iz tamnih voda je izronio prvobitni brežuljak , poznat pod nazivom „Kamen Benben“ sa čijeg vrha se podigao Atum. Na osnovu rođenja „Kamena Benbena“ iz primordijalnih voda, neki istoričari tvrde da njegov naziv povezana sa glagolom „veben“, egipatskim hijeroglifom koji znači „uzdizati se“.

Po drugom tumačenju „Kamen Benben“ je bio prvobitni brežuljak na koji se u početku spustio Atum. Bog je tada pogledao unaokolo i video da nema ničeg osim tame i hosa, primetivši da je tu potpuno sam. U želji da sebi stvori društvo otpočeo je i čin stvaranja.

„Kamen Benbena“ se smatra svetim objektom koji je se čuvao pod stražom u proilazu jednog posebnog svetilišta poznatog pod nazivom „Kuća Benbena“. Ova relikvija se nalazi duboko u unutrašnjosti hrama iz Heliopolisa gde je Atum bio glavno božanstvo i predstavljao je njegovo sveto središte.

 


Нема коментара:

Постави коментар