Странице

среда, 11. јануар 2017.

10 ZEMALJA SA NAJVEĆIM PLATAMA



Ako niste zadovoljni svojom zaradom, verovatno ste se pitali kako bi prošli da ste slučajno rođeni u nekoj drugoj zemlji. Naravno, uvek postoji šansa da napustite domovinu i okušate se u okruženju drugačije kulture od one na koju ste navikli. Koje su to zemlje u kojima su najveće prosečne plate na svetu?


Visina prosečne plate je izražena u dolarima, i obračunata posle odbitka poreza i doprinosa. Treba napomenuti da visoke prosečne plate ne znače a priori i visoki životni standard, s obzirom na to da je u tom slučaju bitna i visina troškova života, kao i kvalitet dobara i usluga koje su građanima na raspolaganju.

10. Francuska

Prosečna plata: 28.799 dolara

Poznati američki ekonomista Paul Krugman je izjavio da je razlog što Francuzi imaju manju platu od njegovih sunarodnika (i pored jednake produktivnosti), činjenica da manje vremena provode na radnom mestu. 1999. godine je čak donet zakon koji ograničava radnu nedelju na 35 sati.

9. Švedska

Prosečna plata: 29.185 dolara

I pored toga što prosečni Šveđanin godišnje izdvoji za poreze 42.4% ukupnih prihoda, i dalje mu ostane više nego dovoljno novca za slobodno trošenje.

8. Kanada

Prosečna plata: 29.365 dolara

Kanadsku ekonomiju odlikuje veliko oslanjanje na prirodna bogatstva, kao i trgovina sa bogatijim susedom na jugu.

7. Austrija

Prosečna plata: 31.173 dolara

Visina prosečnih neto primanja ove male centralnoevropske zemlje je na zavidnom nivou, imajući u vidu da država građanima na ime poreza i doprinosa uzima 49.4% bruto plate.

6. Nemačka

Prosečna plata: 31.252 dolara

Najjača evropska privreda na ovoj listi zauzima visoko 6. mesto.



5. Australija

Prosečna plata: 31.588 dolara

Australija ima dobar miks tržišne ekonomije, relativno malih poreza i efikasnih državnih usluga (administracija, zdravstvo, školstvo, penzije…). Zbog toga i ne čudi činjenica da je jedna od najpoželjnijih destinacija emigranata širom sveta.

4. Švajcarska

Prosečna plata: 33.491 dolara

Po mnogima zemlja sa najboljim političkim sistemom, može se pohvaliti i odličnim ekonomskim performansama. Visoka prosečna plata pomaže njenim građanima da dosta dobro žive, iako se nalaze u jednoj od najskupljih zemalja na svetu.

3. Norveška

Prosečna plata: 33.492 dolara

Osim u visokim primanjima, Norvežani mogu da uživaju i u višku slobodnog vremena u odnosu na ostatak Evrope, budući da na poslu provode prosećno 33,4 sati nedeljno.

2. Luksemburg

Prosečna plata: 38.951 dolara

Iako vrlo mala zemlja, Luksemburg je jedan od najvećih evropskih finansijskih centara.

1. SAD

Prosečna plata: 43.250

Očekivano, stanovnici najjače svetske ekonomije primaju u proseku i najveće plate. SAD su najveći uvoznik i drugi najveći izvoznik dobara i usluga na svetu.




Нема коментара:

Постави коментар