Странице

субота, 7. јануар 2017.

ROLS ROJS VREDAN 7,1 MILIONA DOLARA


Rols Rojs je jedna od najvećih svetskih marki luksuznih automobila, još od svog nastanka 1904. godine. Dve godine po svom osnivanju izbacili su 40/50hp Silver Ghost model. Auto koji je ubrzo postao jedan od najboljih luksuznih automobila na svetu. Jedan srećan vlasnik imao je prilku da postane vlasnik jednog od ovih modela u junu ove godine, kada je kupio auto po ceni od 7,1 milion američkih dolara, što je najveći novac ikada izdvojen za neki Rols Rojsov automobil na aukciji.
Zanimljivo je i to da je prvi vlasnik ovakvog automobila bio Džon Stivens, koji je auto kupio 1912. i platio ga 1,472 američka dolara.


1904. Čarls Rols je sreo Henri Rojsa u hotelu u engleskom gradu Mančesteru. Zaljubljenik u automobile i avione Rols i inženjer Rojs su odlučili da zajedno izrađuju automobile. Kompanija Rols Rojs limitid je osnovana 1906. godine. Godinu dana kasnije, proizveden je "Srebrni duh", koji je ubrzo bio proglašen najboljim automobilom na svetu.
Izgradnja avio-motora započela je nekoliko godina kasnije, kada je Rols Rojs sagradio motor "Orao" koji je korišćen u mnogim vojnim avionima tokom Prvog svetskog rata. Kompanija je danas podeljena. Proizvodnju automobila sada nadzire nemački Be-Em-Ve. Avionski motori Rols Rojs su ugrađivani između ostalih i u avione tipa Konkord.
Rols Rojs takođe proizvodi i brodske motore, uključujući i one ugrađene u prekookeanski putnički brod Kraljica Meri II. R. D.


Današnja kompanija, „Rols-Rojs Motor Kars“ je britanski ogranak nemačke firme BMW u čijem je potpunom vlasništvu. Sedište kompanije se nalazi u Gudvudu u zapadnom Saseksu u Engleskoj. Proizvodi automobile marke „Rols-Rojs“.
Henri Rojs je 1884. sa ušteđevinom od 20 funti i učešćem svog prijatelja Ernesta Klermonta od još 50 funti otvorio električarsku i mehaničarsku radionicu u Mačesteru, pod imenom „F. H. Rojs i Društvo“ engl. F H Royce and Company. Tokom 1894. su počeli da proizvode dinamo motore i električne dizalice, i firma je preregistrovana u društvo sa ograničenom odgovoršnošću „Rojs Limitid“ engl. Royce Ltd. a sa prilivom kapitala otvara fabriku u Traford Parku, u Mačesteru.



„Rols-Rojsovi“ modeli, iako natprosečno skupi, vrlo brzo su našli svoje mesto na tržištu, jer su se isticali pouzdanošću u vreme kada je automobil bio pre zabava imućnih, nego ozbiljno prevozno sredstvo. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da firma u prvih četrdeset godina postojanja nije proizvodila gotove automobile, već samo šasije sa motorima. Karoseriju sa enterijerom je kupac poručivao kod specijalizovanog proizvođača, a u „Rols-Rojsu“ su preporučivali firmu „Barker“, koja je imala tradiciju ručne izrade luksuznih kočija koja je datirala još od 1711.






Нема коментара:

Постави коментар